Här tänkte jag berätta lite om bordrarna.

Min första border hette Snobben. Han var född 1985 en svart vit korthårig kille.

Vallning

Med honom vallade jag en hel del. Vi tävlade också en del i vallning av får med lite olika resutat. Han var inte någon som var finlirare i vallningen. Men han var alltid på rätt ställe. Var de djur på drift så kunde han leta reda på dom sedan vallade han hem dom. Vi var även ut och letade reda på djur åt andra djurägare. Vi var och vallade ankor på tjänstehunds SM i Söderhamn som ett paus inslag.

Lydnad

Vi tävlade lydndsklsserna han blev svenskt lydnadschampion(SLCH). Lydnaden blev som de blev. Han tyckte om att jobba sedan vad de var de brydde han sig inte om. Men lydnaden där tyckte han att de iinte var några utmaningar. Han kunde börja kampa med mina byxben mm.

Vi tävlade även bruksgrenar.

De var spår och sök som vi tränade och tävlade en del. Han var en riktig arbetshund. Älskade att vara i skogen. Duktig att spåra. Söka kunde han också men han sökte på sitt sätt. Inga raka skick eller organiserat men han hittade alltid figgarna.

Vi provade.

Även rapport och skydd. De var grenar som han också fungerade i.

Nästa border

blev en tik som jag tänkte eventuellt para med Snobben. Men jag tyckte inte hon räckte till som vallhund för att gå vidare i avel. En av mina söner började träna agility med henne. Där fungerade hon bättre.

Nr 3 i ordningen

Blev Macke. Han föddes 1940322 en blå korthårig kille.

Nordanåkers Mazkhen

De är efter Macke som kenneln har fått sitt namn. En till sådan hund får man inte. Duktig vallare men som Snobbe inte någon finlirare men han fixade jobbet. Han fick också sitt sv Lydnads championat. Vi tävlade bruksklasserna spår och sök. Spåret gick bättre än söket. Han var Räddningshund. En klippa i räddningsök. Orädd i miljö, älskade folk. Vi var med på 6 st räddnings sm, vann en gång, tvåa två gånger sedan en gång var 3,4 och 5:a.

Sedan flyttade Mhyggha

Hem till oss.