FB-r

VAD ÄR FB-R?

FB-R är en funktionsbeskrivning för retriever raserna. De är en beskrivare som tittar på och sätter kryss i ett protokoll. Protokollet skickas sedan in till svenska kennel klubben (skk) för registrering.

Under beskrivningen får hunden apportera olika föremål till exempel vanlig dummy, en tung och en lång dummys. Man kollar även uthållighet där man gömmer dummysen i en låda där hunden inte kommer åt den. Man testar hur hunden beter sig när föremålet rör på sig. De är även ett sök där man låtsas lägga ut ett antal dummys. Hundarna får några minuter på sig att söka av området. Hunden får även prova på att apportera vilt. Man kollar även om hundarna kan vara passiva. I slutet av beskrivningen skjuter man 2 skott för att se hur hunden reagerar på skotten.

 

PHIM-PHIM OCH EHMZHER HAR GJORT FB-R.

Den 23 maj 2018 var Phim-Phim och Ehmzher till Bergsforsen och gjorde FB-R. De var 3 st labbar den kvällen. Ehmzher, Phim-Phim och en tik från kennel Smart Fellow's. De var tre tjejer som skötte sig bra. Phim-Phim var den som var lugnast och mest koncentrerad. Ehmzher tyckte de var kul kunde ha gjort allt på en gång.

             FHRHÖ HAR GJORT FUNKTIONSBESKRIVNING-RETRIEVER.

En måndagkväll åkte vi Anette, Fhrhö och jag upp till Timrå bk. Där arrangerade Golden retriever klubben en FnktionsBeskrivning-Retriever. De var Fhrhö och 3 Golden. Fhrhö skötte sig bra och engagerade sig i dom olika momenten.

Hon hämtade de långa föremålet.

De rörliga föremålet var lite läskigt.

Efter lite tugg och smak bar hon iväg med kråkan.

 

En kväll med funktionsbeskrivning-retriever

En torsdag kväll i augusti åkte jag och Anette till Sundsvall med Jhenkha och Alice för att vara med på en funktionsbeskrivning- retriever (FB-R). Vi var 5 ekipage som startade. Jhenkha och Alice samt 3 flatar.

Jhenkha gick som 2:a å Alice som 3:dje hund.

Som första moment skulle hunden springa ut och hämta ett föremål som en figgurant hade kastat ut. De fick hunden göra 2 gånger. Då tittade beskrivaren på hur fort hunden sprang ut, hur hunden grep föremålet, hur hunden bar föremålet och om hunden kom tillbaka till föraren. båda tjejerna sprang ut och hämtde "dummisen" och kom in med den. Jhenkha måste hälsa på beskrivaren först .

                                  
                                                                                                                                         Jhenkha har bråttom
Därefter provades hunden att bära olika föremål, ett som var tungt 3 kg tror jag de var, ett som var långt(Anette sa att de skulle vara 120cm). Där tittade beskrivaren om hunden ville leka med föremålen oxå. De tunga var tungt fick ta nytt tag några gånger med kom in med de. De långa föremålet trasslademan in fötterni i när man skulle komma in så försöka att packa ihop. Men då vart de så mycket i munnen. Var lite besvärligt att  komma in med de.
                                                      
Därefter var de passivitet. De har visst Jhenkha glömt vad de är. Eller nja hon var väl ganska lugn men hon hade nog svalt en kanariefågel.
Ja sedan var de ett föemål till, ett med fransar och som rörde sig när hunden kom fram. Beskrivaren tittade hur hunden gjorde när den kom fram till föremålet och de rörde på sig. Jhenkha försökte komma in med den men den gjorde motstånd så hon gav upp. Men lite spännande när de rörde på sig.
                                     

Nästa moment var ett sök. Hunden fick se när figguranten gick ut med 6 st föremål. Eller låtsades lägga ut. Jhenkha sa sedan att hon såg att figgen tog upp "dummisarna" hon hade kastat innan hon gick vidare.  Hundarna fick titta hela tiden och beskrivaren tittade hur hunden uppträdde. Sedan fick man släppa hunden så den skulle söka av området. Tror området var ca 50x50m. Hundarna fick söka i 4 min tror jag de var. Beskrivaren tittade på tempot som hunden hade, om den täckte hela rutan och om den sökte hjälp.
Sen var de tre moment kvar. Först en låda där hunden inte kom åt föremålet. De blev ett uthållighetsprov för att få fram föremålet. Hämt ett dött vilt. Vi fick hämta en kråka. Luktade lite spännande sen måste man kolla lådan där kråkan hade legar i innan man kunde komma till matte och lämna kråkan till matte. Sedan var de passivitet igen som sluta´de med 2 skott.

De var intressant att se både jhenkha, alice och de andra. Hur olika dom var. Vad mycket man ser på ett så pass lätta moment.
Till våren ska vi försöka få till en kennel träff. Kanske vi ska ha ett FB-R för dom som vill prova då.